Football for you

Den ultimata fotbollsbloggen ur en 23-årig svensks huvud! Mest om engelska ligan och laget i mitt hjärta Chelsea FC. Landslag och Allsvenskan kommer säkert också hinnas med. Hope you enjoy! Cred worldfootball.net for the header picture

Tennis! Grand Slams x2

Publicerad 2023-06-16 23:08:00 i Allmänt,

Hej på er alla fina läsare av min bloggen!

I veckans inlägg kommer jag att snöa in mig i en annan sport än fotboll. Det är tennis som är temat för veckan. Förra helgen spelades finalerna i Franska Öppna (Roland Garros) som den andra Grand Slam-turneringen för året. Den kunde jag följa en stor del av genom Eurosport och Discoverys sändningar. Både av den anledningen och att jag annars uppskattar tennis som sport mycket får ni i detta inlägg en reflektion över Franska Öppna och även en framåtblick mot nästa Grand Slam: Wimbledonmästerskapen i London. 

 

—--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roland Garros

Turneringen innehöll en hel del dramatik och välspelade matcher. Den mest intressanta möjliga matchningen inför turneringen var en eventuell semifinal mellan världstvåan Novak Djokovic och världsettan Carlos Alcaraz. Det blev även så tillslut. Djokovic spelade sig utan större besvär till sig en plats i seminfinalerna. Hans enda match utan att vinna i raka set var mot Karen Khachanov i kvartsfinalen. För Alcaraz del var det enda setet han släppt fram tills dess mot Taro Daniel i andra rundan. 

Själva semifinalen var väldigt jämn i två set. Alcaraz spelade spänt och drog många bollar brett och långt i första set jämfört med Djokovic och serben kunde därför vinna det. Det andra setet vann Alcaraz med 7-5. Tyvärr för matchen och för Alcaraz drabbades han av kramp i början av det tredje setet och därefter kunde han inte spela upp på Djokovics nivå. Djokovic vann sista två setet 6-1, 6-1.

En sak man kan säga om turneringen var att mycket var likt förra året. Klara grusfavoriter gick långt såsom Zverez och Ruud. En spelare som Daniil Medvedev floppade igen. Han har uttryckt att han ogillar att spela på grus. En annan likhet var att Holger Rune och Casper Ruud möttes i kvartsfinal igen med samma utgång. Dessutom finalen blev en liknande affär där Ruud inte tippades ha en god chans mot en etablerad Grand Slam-vinnare. Denna gång Djokovic, förra året Nadal. 

Damsidan var lik herrsidan i att mycket gick att känna igen från förra året. Där var det tydligaste exemplet Iga Swiateks seger. Hon har nu vunnit tre titlar på gruset i Paris de senaste fyra åren. Den andra finalisten Karolina Muchova imponerade genom hela turneringen. Samtidigt kan man se det som att hennes seger i semifinalen var mer ett otroligt mentalt breakdown av Aryna Sabalenka. 

Något jag noterade under turneringen var de färgstarka ukrainiska spelarna som deltog. Bäst gick det för Tsurenko (runda fyra) och för Svitolina (kvartsfinal). De gjorde mycket för sitt land genom att representera och visa upp sig. Det är även helt rätt att de vägrar att skaka hand med spelare från Belarus och Ryssland. Mycket av deras prispengar som spelas in skänker spelarna till organisationer som verkar i Ukraina och till Ukrainas militär. 

 

—------------------------------------------------------------------------------------------------

Inför Wimbledon 2023

 

Wimbledonmästerskapen drar igång om ungefär två veckor och nu spelas de få andra grästurneringar som anordnas som förberedelser. Alltid många minnen för mig av att kolla på matcherna på TV eller följa på Text-TV hur det går. Inget slår det för mig. Minns särskilt den väldigt långa finalen 2019 och finalen 2008 som jag följde på text-TV. Jag länkar er läsare till Eurosports syn på Wimbledon. https://www.eurosport.com/tennis/wimbledon/2023/grass-power-rankings-novak-djokovic-carlos-alcaraz-aryna-sabalenka-lead-the-way-ahead-of-wimbledon_sto9658379/story.shtml

Det jag själv kan säga är att jag hoppas på lika bra stämning som på Roland Garros. Det är roligt när tennissupportrar får vara lika livliga som exempelvis fotbollssupportrar. 

Nedan kommer jag att presentera de spelare jag tror har bäst chans att vinna turneringen samt de spelare som kan uppmana. 

Herrsidan

Favoriterna: 

Novak Djokovic

Spelarna vet att han är den som vunnit på gräset flest gånger av aktiva spelare och att hans grässpel utvecklats för varje år. Det är svårt att se någon kunna utmana på allvar och att ha tro på att den kan vinna mot Djokovic. 

 

Carlos Alcaraz

Han nådde fjärde omgången förra året där han föll i en klassisk match mot rivalen Jannik Sinner. Har mycket fysik och styrka som passar bra för gruset och hårdare underlag. Samtidigt har han en otrolig smidighet och snabbhet och ska kunna spela en bra gräs-tennis. Jag tror att han absolut kan vara med och slåss hela vägen i år. Hos honom finns alltid tron. Frågan är om fysiken håller och utförandet av hans spel på gräs?

 

Outsiders:

Felix Auger-Alliassime 

Jag nämner Auger-Alliassime här för att han har presterat väldigt bra i Wimbledon och i Grand Slam-turneringar tidigare. Han gick till kvarsfinal för två år sedan. Ser vi till gräset som underlag har han nått två av sina tio finaler på gräs https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9lix_Auger-Aliassime

 

Jannik Sinner

En väldigt komplett spelare och ses av många som en av arvtagarna till de stora spelarna född sent  80-tal. Kan spela aggressivt med både forehand och backhand vilket behövs då man spelar på gräs. Nådde kvartsfinal förra året och bör kunna nå lika långt om inte längre. Det hävdas av många att Sinner har allt men inte har tillräcklig tro på sig själv för att vinna. För närmare analys av detta gå in på tennistränaren Patrick Mouratoglous instagram. 

 

Stefanos Tsitsipas

Alltid med uppe i toppen av världseliten och efter två Grand Slam-finaler som han förlorat borde det kunna vara dags nu. Han har visat att spelet finns där och jämnheten.  

 

Nick Kyrgios

Finalist förra året men har dock inte spelat alls fram tills juni månads grästurneringar. Där såg han inte fysiskt stark ut men han har starka färdigheter på gräs där hans handleder och spelsinne spelar in.

 

Frances Tiafoe

Skön spelkänsla och trivs på gräset. Han har en stadig formkurva uppåt och är nära att bryta in på topp 10 på ATP-touren. 

 

Damsidan

Favoriter:

Elena Rybakina

Vinnaren från förra året. Fick kliva av tidigt i Roland Garros med sjukdom. Har fin tajming i sina grundslag och är mentalt stark. Blir svårstoppad även iår. 

 

Iga Swiatek

Inte nått längre än fjärderundan någon gång så vad är anledningen jag tror hon kan lyckas bättre? Svaret: hon är i toppform och utmanare på yttersta toppen är få. Hon är verkligen den starkast skinande stjärnan i damtennisen. 



Outsiders:

De främsta utmanarna till titeln klumpar jag ihop till att vara någon av de framstående spelarna från Tjeckien. Likt en Petra Kvitova, Barbora Krejcikova eller Karolina Muchova.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Tack för att ni läst hela inlägget! Vilka tror ni kommer vinna Wimbledon? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela