Football for you

Den ultimata fotbollsbloggen ur en 23-årig svensks huvud! Mest om engelska ligan och laget i mitt hjärta Chelsea FC. Landslag och Allsvenskan kommer säkert också hinnas med. Hope you enjoy! Cred worldfootball.net for the header picture

Reflektion från söndagen och genomgång av alla lagen del 1

Publicerad 2023-06-02 22:01:48 i Allmänt,

Hej på er igen!

Dags att ge sig i kast med ännu ett inlägg. Det är slutspelat i Premier League och imorgon stundar FA-cupfinalen mellan United och City på Wembley. I veckan spelades också den första av tre Uefa-ordnade turneringars finaler. Kort sagt: fotbollssäsongen är i sitt absoluta slutskede. I veckans inlägg kommer jag reflektera kring resultaten i PL förra helgen och därefter ge min syn på varje lag i korthet (del 1). Häng på!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Först och främst ska vi sammanfatta det som utspelade sig i söndags i England. En match jag var stolt över att tippa rätt på var att Manchester City skulle förlora mot Brentford. Det kändes svårt att se hur City skulle vara motiverade och kunna fokusera när man hade två cupfinaler efteråt att tänka på. 

De matcher som hade störst betydelse utspelade sig i Liverpool, Leicester och Leeds. Säsongen fick ett mörkt slut för Leeds och Leicester då man inte hade någon chans att klara sig kvar då Everton vann mot Bournemouth. Everton hade allt i egna händer och vann planenligt. I efterhand kan man titta tillbaka på hur jag trodde att bottentrion skulle se ut i april. Då trodde jag att förutom Southampton, skulle Leicester och Nottingham åka ut. Där blev det alltså två av tre rätt.

En annan notering från den sista omgången var att Aston Villas otroliga säsong fick avslutas på bästa vis när man säkrade spel i Europa Conference League till nästa säsong. Det gjorde man genom att besegra Brighton hemma med 2-1 (något jag hade tippat skulle ske). Unai Emery har som tränare för Birgminghamlaget tagit dem från en sextonde plats i oktober till en sjunde plats. En stor eloge till honom och hans stab. 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu vill jag ge er mina genomgång av alla lagen i ligan säsongen 2022/23. Observera att nästan allt jag skriver är mina egna reflektioner av det jag hunnit se i form av matcher och highlights. Somliga lag har jag bättre koll på än andra. Lagen följer i bokstavsordning. Jag tar fram en årets spelare för varje lag.

 

Arsenal

Årets spelare: Martin Ödegaard

Martin kommer in precis före Saka i min lista. Jag hade svårt att välja emellan dem. Men norrmannen har bidragit på alla plan för Arsenal och dessutom har han burit kaptensbindeln vilket har varit en extra press på hans axlar. Han slutade säsongen med 15 mål och 8 assist. 

Överlag tycker jag som de flesta att Arsenal ska ge sig själva en klapp på axel för en väl genomförd säsong. Man överraskade många genom att befinna sig i toppen och strida om titeln, trots att man bara kom femma säsongen innan. Det blev dock tydligt att truppens brist på bredd kom ikapp dem på sluttampen och då blev dem omsprungna av Man City. 

Det klubben bör fokusera på till sommaren är att skapa en bredare trupp. Man bör söka förstärkningar på de flesta positioner. Den mest nämnvärda är självklart att få in en ersättare till Xhaka på defensivt mittfält. 

 

Aston Villa

Årets spelare: Jacob Ramsey 

Det jag sett av Villa har jag imponerats av Ramsey. En kreativ spelare som kan spela på många positioner och är målfarlig i omställningarna. 

Aston Villa nämnde jag tidigare i inlägget och den texten där summerar väl hur säsongen har varit. En säsong som började med en djup dal under Gerrard följt av en skinande hög topp under Emery. Det finns en optimism kring Villa Park nu som inte funnits tidigare. 

Laget behöver till sommaren och framåt fortsätta att tro på sin spelidé och i transferfönstret se till att hålla kvar sina stjärnspelare i laget såsom målvakten Emiliano Martinez och Jacob Ramsey. 

 

Brighton:

Årets spelare: Kaoru Mitoma

En spelare som kommit fram ur intet och tagit ligan med storm. 

Brighton har gjort säsongens största bedrift i mina ögon. De Zerbi gjorde det få trodde: tog Potters succé och gjorde att den såg futtig ut i jämförelse med det han uträttade. Enbart Man City och Arsenal kan jag nog kalla spelskickligare i sitt uppställda spel. 

I sommar behöver man se till att jobba på samma sätt som man gör i dagsläget. Strategin med scoutingen fungerar, det är det inte mycket att säga om. Man har nog råd att likt förra sommaren tappa ett par spelare. Det verkar som att klubben ändå alltid hittar bra ersättare. 

 

Bournemouth

Årets spelare: Marcus Tavernier

Ett annat lag som presterat över förväntan och klarade kontraktet utan egentlig darr på slutet. Svårspelade med stor fysik och tyngd i sitt spel.

Till sommaren behöver man förstärka med etablerade spelare på olika positioner, behålla Dominic Solanke och hitta en ny central mittfältare som ersättare till Lerma. 

 

Brentford

Årets spelare: Ivan Toney

Riktningen och projektet är tydligt för the Bees. I skymundan av andra lag som överarskat har man gjort en kanonsäsong med tretton fler poäng inspelade än förra året. Thomas Frank gör ett jättejobb med en trupp utan stjärnglans. 

Den frågan man behöver ställa sig framöver är hur man hanterar att Toney inte får spela fram till januari. Finns ersättare redan i truppen?

 

Chelsea

Årets spelare: Thiago Silva

Chelsea hade en förfärlig säsong från början till slut. Tre tränare fick chansen men inget lyft kom. Miljardsatsningen i januari kommer att gå till historien som de uslaste värvningarna (ihop med sommarens nyförvärv) i relation till prislappen. 

Allt behöver ses över till hösten. Utrensning av spelare som inte spelar bra längre behöver ske. Mauricio Pochettino behöver hitta sina stöttepelare i truppen och få bygga sitt lag kring dessa.

 

Crystal Palace

Årets spelare: Michael Olise

Man gör en vanlig Crystal Palace-säsong. Man flyter omkring på nedre halvan och nosar ibland på högre positioner men oftast mer åt nedflyttningshållet. Lyfte delvis under Roy Hodgson under april månad.

Det är en klubb som man har svårt att sia något om. Det känns svårt att se vad man kan göra för att lyfta men å andra sidan är det inte så troligt att man riskerar att åka ur nästa säsong.

 

Everton

Årets spelare: Amadou Onana

Klarade sig igen men dock med tre poäng färre än 21/22. Frågetecken finns på många håll (ägare, tränare, sportchef mm.) men så är Everton vana vid att ha det. 

Hinner klubben få nya ägare innan säsongsstart? Samma visa riskerar annars att upprepa sig med väldigt få investeringar i spelartruppen. Man behöver en ny anfallare och en mittback för att täcka upp för skadebenägna spelare. 

 

Fulham

Årets spelare: Joao Pahlinha

Ett mer stabilt och tryggt Fulham än de gånger man varit uppe i PL senast. Det finns spetskvalitéter på flera positioner. Laget tappade fart under andra halvan av säsongen efter att ha börjat starkt.

Utmaningen ligger i att hålla samma nivå i höst. Vilka spelare kan fortsätta prestera? Kan bli en passivitet som gör att man inte väljer att förnya laget då klubben litar på att samma prestation levereraas igen (lex Sheffield United 2021).
 

Leicester

Årets spelare: James Maddison

Säsongens stora besvikelse tillsammans med Chelsea och några lag till. Den kvalitén som många spelare besitter och de resultat man haft senaste åren gör att det är oacceptabelt att åka ur. Dock inte oväntat och tendenserna har varit negativa under säsongen med sparkad tränare exempelvis.

Det kommer vara otroligt tufft för Leicester att ladda om för minst en säsong i the Championship. Det spelar många etablerade klubbar där nästa säsong och det kommer inte bli lätt att sluta bland de sex bästa. Man får ställa sitt hopp till att många spelare tar sitt ansvar för degraderingen och stannar kvar för att hjälpa laget upp igen. 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var allt för fredagens inlägg. Del 2 av ligasummeringen kommer så snart jag har tid och ro att skriva klart den. Håll till godo. 

 

Until next time.

 

#KTBFFH

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela