Football for you

Den ultimata fotbollsbloggen ur en 23-årig svensks huvud! Mest om engelska ligan och laget i mitt hjärta Chelsea FC. Landslag och Allsvenskan kommer säkert också hinnas med. Hope you enjoy! Cred worldfootball.net for the header picture

PL-summering del 2.

Publicerad 2023-06-12 00:06:56 i Allmänt,

 

Hej på er alla läsare!

 

Veckans inlägg kommer ut senare än vanligt. Detta då jag varit fullt upptagen med körer och konserter. Det som ni ska få läsa om denna gång är fortsättningen på förra veckans inlägg. Jag fortsätter summeringen av alla lagens säsonger och lyfter fram årets spelare i varje lag. Avslutningsvis blir det en snabbkoll på de uppflyttade lagen från The Championship till nästa säsong. Häng på!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leeds

Årets spelare: Rodrigo Moreno

Han gjorde 13 mål under Premier League säsongen för Leeds vilket var bäst i laget. Det var dock få andra i Leeds som gav honom understöd i offensiven. Därför är det imponerande ändå att nå tvåsiffrigt i målprotokollet. Rodrigos framtid känns oviss. Vi minns att Rafinha lämnade Leeds för Barcelona efter förra säsongen då han var lagets bästa spelare. 

Leeds hade en besvikelse till säsong då laget blev degraderade från Premier League. Det blev en stor tränarcirkus i klubben där man gick från Jesse March via Javi Gracia till Sam Allardyce. Det är olika personligheter som vill spela fotboll på olika sätt. De tvära kasten tror jag inte gynnade Leeds. 

När man blickar framåt ser vi att klubben har ett vägval att göra i sin identitet. Det som byggdes under Bielsa och March delvis var en pressinriktad fotboll som ledde till offensivt till många mål gjorda men även defensivt till många mål insläppta. Det är frågan om klubbledningen fortfarande tror på på den idén. Först och främst behöver laget förstärka defensiven. Det är helt avgörande för att studsa tillbaka snabbt. Målvaktsfrågan exempelvis, där man inte litade på Mellier mot slutet av denna säsong. Kan man få anfallaren Patrick Bamford att göra en bra säsong i The Championship?



Liverpool

Årets spelare: Mohammed Salah

Det var inte hans bästa säsong (långt ifrån) men ändå 19 mål och 12 assist talar sitt tydliga språk. När Salah är bra är Liverpool bra. Han imponerar framförallt när det är stora matcher och mycket tyngd ligger på hans axlar. Exempelvis 4 poäng i 7-0 vinsten mot Man United och mål i höstsegern mot Man City.

 

 

Liverpools säsong tog fart alldeles för sent. Jurgen Klopp kom undan den värsta kritiken då man slog Manchester United med 7-0 och att laget hade en stark avslutning på säsongen. Laget hade stora problem med nyförvärv som inte levererade som önskat. Tappet av Sadio Mané var påtagligt.

 

Liverpool behöver hitta spetsen och jämnheten igen. Försvaret har svajat och behöver förstärkas. Hela centrallinjen också från mittbackar till centrala anfallare. De har fått in Alexis McAllister men saknas en defensiv mittfältare.

 

Man United

Årets spelare: Marcus Rashford

Rashford gjorde en stark comeback 22/23. Gick från att vara borträknad till hetast i världen i januari efter VM. Han behöver dock kliva ytterligare för att United ska lyfta ett snäpp till. 17 mål behöver bli minst 25 tror jag. Bör också nämnas Casemiro som gjort underverk för mittfältets balans och stabilitet när han anslöt.

 

Man United gjorde en underskattat bra säsong och ett stort lyft skedde när Ten Haag tog över som tränare. Säsongen började katastrofalt men var de var annars i resultatväg. Hemmafacitet man hade imponerar.

 

Till höstens återstart behövs förstärkning offensivt. Rashford behöver en lekkamrat. Nya klubbägare som litar på Ten Haag blir avgörande.




Man City

Årets spelare: Erling Haaland

Målkungarnas målkung. Besitter alla förmågor. Han kommer att tävla mot sina egna rekord enbart. 

 

22/23: Man City i sitt essä. Inte i topp för det mesta men alltid bäst när det gäller. Truppens bredd och djup visar sig i kritiska lägen. Många som kan avgöra. Extra vapen med Haalands targetspel.

 

En utmaning är möjligen att ersätta spelare som kan komma att lämna (Gundogan eller Silva). Å andra sidan har man typen av spelare som Julian Alvarez som kan växa in i Peps lag och redan finns i truppen. 




Newcastle 

Årets spelare: Kieran Trippier

Ett lag där många skulle kunna få utmärkelsen “årets spelare”. Trippier får den för hans betydelse som ledare och galjonsfigur för Saudi-projektet som startades för arton månader sedan. 

 

Laget satte standarden från första avsparken. Ett klokt lagbygge där man inte har brister någonstans. Häftigt att se hur Isak växlade upp och att han och Wilson gav Newcastle offensiv kraft. Urstark defensiv. Seglade bekvämt mot topp fyra. 

 

Spännande att se hur man agerar i sommar. Går det att locka flera spetsspelare nu med CL-spel garanterat? 




Nottingham

Årets spelare: Brennan Johnsson

Bra speed och energi. Driver på offensiven och sättet som Cooper vill att Forest ska spela. Han och Morgan Gibbs White imponerade.

 

Darrig säsong där man visade upp bra spel men hade svårt att få med sig resultaten. Hamnade i jobbigt läge men redde ut det snyggt på slutet. Hade problem att hitta en fast elva med över 30 nyförvärv. Spelet var kul att kolla på och stämning på City Ground otrolig.

 

Det gäller att bestämma sig för vilka man ska satsa på. Defensiven satte sig bättre och bättre. Det kommer behövas mittfältare som kan ses som ordinarie och kan sätta tonen. Rullade på många osäkra kort (Colback etc) iår.



Southampton

Årets spelare: James Ward-Prowse

Southamptons hjärta. Han gav allt för laget och ledde vägen med sin förträffliga högerfot. Fotbollen behöver fler som JWP

Det var en tidsfråga innan degradering skulle komma till sydkust-laget. Truppen för svag för att konkurrera. Det blev inte bättre av återkommande skador (Livramento etc). Höll sig vid liv så länge det gick- hedersamt.

Truppen känns byggd för att konkurreare i andraligan så det blir nog mer att hoppas att PL-erfarenheten ger något. Det kommer behövas att spelare som Armstrong hittar formen och börjar göra mål. 



Tottenham

Årets spelare: Harry Kane

Superb säsong i skymundan av Haaland. 30 mål för andra säsongen i karriären. Öste på från mars och framåt.

Besvikelse är tyvärr rätt ord att använda igen för Spurs säsong. Hopp fanns om att Conte skulle få bygga sitt lag och värvningarna verkade rätt. Det visade sig snart att det skar sig på flera läger i klubben och kulminerade med publika anklagelser. Inte heller lätt när Son var svagare än förra säsongen. Riktigt illa på slutet.

Behålla Kane är huvudprio för Spurs. Det vore även rätt att behålla Dejan Kulusevski. Det behövs fler försvarare av Romeros kaliber och det behövs en bra målvakt.

 

West Ham

Årets spelare: Pablo Fornals

En spelare med fin speluppfattning och blivit en integral del av Moyes lag. Kan spela på många positioner.

Ett stort tapp i poängväg för klubben jämfört med förra säsongen. Kanske förväntat? Inte det mest innovativa spelet under Moyes och inte fått till det med värvningarna. Var alltid för bra för att åka ut. 

Om Declan Rice lämnar handlar allt om hur klubben ska ersätta honom. Pengarna bör spenderas vist och kunna läggas på flera förstärkningar.

 

Wolverhampton

Årets spelare: Matheus Nunes

Jag har varit mycket imponerad av portugisen de matcher jag sett Wolves spela. Han har en fin bollbehandling tillsammans med bra löpkapacitet. Wolves bör kunna få till ett spel där man ännu mer drar nytta av hans styrkor. Den andra möjligheten är att man väljer att försöka sälja honom vidare, trots att han anslöt till klubben för ett år sedan. 

Klarade kontraktet efter Lopeteguis ankomst som tränare och när spelet hann sätta sig. Problemen från förra säsongen kvarstod: målskyttet. De kan inte lita på Jimenez eller Hwang för mål.

En målskytt behöver tas in och även förstärka på offensivt mittfält. Klubben bör kunna sikta högre och triggas av rivalen Villas framgångar. 


---------------------------------------------------------------------------------------------

Tre klubbar blev uppflyttade i Premier League till nästa säsong.

Luton Town

Superhäftigt att Luton är med i PL. Spelar i ligans minsta arena. 

Sheffield United

Stabilt lagbygge och har en del erfarenhet från spel i Premier League.

Burnley

Imponerade stort under säsongen. Frågan är om Vincent Kompany kvar som tränare? Hjalmar Ekdal spelar i klubben sedan i vintras.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för detta inlägg.

 

Vi hörs!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela