Football for you

Den ultimata fotbollsbloggen ur en 23-årig svensks huvud! Mest om engelska ligan och laget i mitt hjärta Chelsea FC. Landslag och Allsvenskan kommer säkert också hinnas med. Hope you enjoy! Cred worldfootball.net for the header picture

Premier League är tillbaka. Omgång 1 och prediktioner för säsongen!

Publicerad 2023-08-11 17:03:00 i Allmänt,

Hej på er!

I veckans inlägg kommer jag att fokusera på den spännande nya säsongen av Premier League som drar igång ikväll kl. 21.00. Det är många saker att hålla reda på. Det jag tar upp i dagens inlägg är min syn på alla öppningsmatcher och även några av mina bredare prediktioner för säsongen 2023/2024. Häng på!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Omgångens matcher presenteras nedan i kronologisk ordning

Fredag 11/8

  • Burnley FC mot Man City

Burnley FC har ambitioner att verkligen hävda sig i Premier League som nykomlingar.. Klubben har ett spännande projekt igång lett av Vincent Kompany som tränare. Han ställs i öppningsmatchen för sitt lag mot regerande mästarna Manchester City. De är ett komplett lag som inte har svagheter i princip. De bortfall truppen åkt på har man täppt till med värvningar av klass såsom Josko Gvardiol som back till höger eller i mitten av backlinjen.

Mitt tips: 1-4 till City

 

Lördag 12/8

  • Arsenal mot Nottingham Forest

Arsenal fick en jobbig avslutning på den förra säsongen men har inte hängt med huvudena under sommaren. Man har fortsatt stärka sin trupp och inte åkt på många nämnvärda spelartapp (undantaget mittfältaren Granit Xhaka). Nu kommer kraven att öka också då man behöver vara bra i viktiga lägen och i stormatcher. Nottingham Forest höll sig kvar med ganska liten marginal förra säsongen. De har inte haft en lika stor införsel av spelare denna sommar. Man behöver hitta en jämnhet annars kan andra-säsongen-symdromet drabba dem, där de andra lagen listat ut hur man ska vinna mot lag vars spel överraskade som nykomlingar. 

Tips: 2-0 Arsenal

  • Bournemouth-West Ham

Två lag som är svårt att helt värdera hur de står sig i relation till andra lagen. West Ham har fått möjlighet att värva då man sålde Declan Rice dyrt. Men värvningarna signalerar inget extra utan mer att man vill säkra nytt kontrakt. Bournemouth har snackats upp under sommaren som att det kan bli en bra säsong för dem likt den föregående.

Tips: 1-1 

  • Brighton-Luton Town

Brighton känns som vanligt svåra att pricka in. Har ett lag, likt tidigare, som inte är värst namnkunnigt men man kan satsa bra mycket på att den spelartruppen kommer spela över förväntan. Men jag har ändå en känsla av att verkligheten kan komma tillbaka för Brighton och börjar man tappa fart och inte få med sig resultaten kan det bli jobbigt. Luton å andra sidan kommer alltid att slå ur underläge. Detta blir klubben allra första säsong i Premier League. Jag tror denna match blir en rolig tillställning med två offensiva lag men där Brightons kvalité kommer att fälla avgörandet. 

Tips: 3-2

  • Everton mot Fulham

Everton kan förvänta sig ännu en säsong i tabellens bottenskikt. De har inte förstärkt nämnvärt utan har behållit tränare och stomme från förra säsongen. Everton kommer alltid ha fint stöd på Goodison vilket hjälper laget. Man har förhoppningsvis tillbaka en frisk Calvert-Lewin på topp (tränare Dyche placerar hans status för matchen som “osäker”). Det kan komma att fälla avgörandet när matchen står och väger, att man kan sätta upp spelet i luftrummet och vinna bollen.

För Fulhams del råder stor osäkerhet kring Alexandar Mitrovic som ryktas till Saudiska ligan. Som helhet är Fulham ett lag som mår bra under Marco Silva och vet vad man har för matchplan varje gång. Dock har man inte fått in lika bra förvärv som förra sommaren.

Tips: 1-0

  • Sheffield United mot Crystal Palace

Sheffield är nykomlingar som jag inte vet mycket om mer än de har fått in Benie Traore från BK Häcken i laget. Crystal Palace ska Hodgson få hand om redan från start. Ett vanligt 4-4-2 ställer man upp i. Viktigt att få igång Eze på mitten och att anfallare som Mateta och Eduard kan lasta in mål. Stort avbräck att Wilfried Zaha lämnade vid sitt kontrakts slut. 

Mycket troligt att the Eagles får ta initiativet mot ett avvaktande och defensivt starkt Sheffield. Det kan bli tillknäppt och chansfattigt. Två lag som jag tror kommer befinna sig i nedflyttningsstrid. 

Tips: 1-1

  • Newcaste mot Aston Villa

Newcastle har gjort ett metodiskt lagbygge som ska ta nästa steg iår. Har tillfört förvärv där man behöver bredd, så som Livramento, eller ytterligare spets, såsom Sandro Tonali från Milan. Det känns som man etablerat sig på en hög nivå och är svårslagna på hemmaplan

Aston Villa för sin del där Emery ska få en hel säsong på sig att styra Villa och många supportrar ser mycket fram emot resultaten. Inte lika stor bredd som Newcastle i truppen, därför viktigt för Villa att man får en offensiv som levererar och att fler än Watkins kan vara målfarliga. 

Matchen är den av omgångens matcher som kanske jag ser mest fram emot utöver Chelseas match. Två lag med stora ambitioner och som gjorde det superbra ifrån sig i fjol. Det jag tror avgör är att hemmaplansfördelen är påtaglig för båda lagen och att det i detta fall gör att Newcastle vinner. 

Tips: 2-1

 

Söndag 13/8

  • Brentford-Tottenham

Harmoni beskriver Brentford som klubb, detta trots alla skriverier om Ivan Toney och hans avstängning från spel fram till nästa år. Thomas Frank litar på den trupp han fogar över. Man tar de resultat man behöver. Ser dock inte att man har förmågan i spelarmaterialet att överträffa fjolårssäsongen. I Spurs kretsar allt kring Harry Kane och hans framtid i klubben. Det kastar mörka moln över en annars bra försäsong för Spurs. Maddison kan bli en nyckelspelare direkt i sin nya klubb och spelare som Richarlisson bör kunna höja sig när han fått en hel sommar med laget. 

Brentford trivs väldigt bra på Brentford Community Stadium och gör det svårt för motståndarna. Det blir intressant att se hur Spurs formerar sig om Kane inte är tillgänglig. 

Tips: 1-1

  • Chelsea mot Liverpool

Chelsea har jag redan nämnt i mina tankar kring laget i tidigare blogginlägg. Förutsättningarna förändras tyvärr då Nkunku verkar missa ett par månader i säsongsupptakten- jakten på ny anfallare blir avgörande. Matchen blir även ett test i denna match hur försvaret har satt sig med fokus på mittlåset med Silva och Colvill.

Man ställs mot ett Liverpool där Klopps gör sin sista säsong med laget om inte något nytt avtal skrivs på. Liverpool kommer behöva en bra säsong från fler offensiva spelare än bara Mohammed Salah. Det blir också avgörande hur snabbt man kan sätta ett nytt mittfält där man tappat viktiga spelare under sommaren. Jag tror att det kan bli en revanschsäsong likt 2021/22 (efter precis nått fjärdeplats säsongen dessförinnan). I så fall får alla andra lag se upp.

Matchen avgörs av hur mycket vågar Chelsea styra och trycka framåt. Liverpool gillar att spela på kontringar och straffa lag. Det kommer säga en hel del om Chelsea mentalitet och Pochettinos inflytande om man spelar offensivt och modigt redan i säsongens inledning mot starkt motstånd 

Tips: 1-2

  • Manchester United mot Wolverhampton

Man United har byggt ett starkt och slagkraftigt lag på ganska kort tid under Erik ten Haag. Det finns alternativ i offensivt mittfält nu med Mount. Dessutom har laget fått in en modern målvakt med bra spel med fötterna i Andre Onana. 

Wolves har haft det allra jobbigast av seriens lag nära inpå starten. Tränaren Julen Lopetegui lämnade senaste veckan i protest mot klubbens inaktivitet på transfermarknaden. Viktigt blir nu att klubben kan kommunicera stabilitet och undvika spelarflykt som blir svårt att ersätta med nyförvärv före slutet av månaden. 

Tips: 4-0

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sist ut vill jag ge er mina prediktioner för säsongen som helhet:

Skytteligavinnare: Erling Haaland

Ligavinnare: Arsenal 

Topp fyra:

1. Arsenal

2. Man City

3. Liverpool

4. Man United

Degraderade lag: Sheffield United, Luton Town och Nottingham Forest 


------------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att ni läst!

#KTBFFH

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela